Megane RS Throphy (Sarı Şeytan) |
Ben eskiden çok ön yargılı bir insanmışım. Yada eskiden otomobillerden bu kadar fazla anlamıyormuşum. Bu yüzden size tükürdüğünü yalamak terimi nedir yazımda bunu anlatacağım. Geçmişte benim için Renault, çabuk eskiyen, çabuk bozulan, alt kesime hitap eden, biçimsiz bir otomobildi. Bir markanın ahını almak insana çok şey öğretiyormuş. Şöyle ki, otomobil kullanmayı ilk Renault Toros'ta öğrendim, karda kullandığım ilk otomobil gene Renault ve öğrencilik hayatımda paramın Arap'lara daha az gitmesine sebep olan marka gene Renault'du. Hayat bu kadar acımasız!!! Şimdi ise bu markayı önermeyi geçtim, kendime almayı bile düşünmüyor değilim. Buradan "Fransız'ları her ne kadar sevmesemde" kendilerine teşekkürlerimi bir borç bilirim.
Bu öğrendiğim derslerden sonra artık, marka ile içli dışlı oldum ve geçen hafta tam 1 haftalığına teste aldığım Megane RS Throphy ile güzel vakit geçirdim. Renault'un spor otomobil üreten markalara kafa tutabilecek olan modeli Megane RS Throphy toplamda 500 adet üretildi. Bana gelen araç ise 401 numaralı araçtı. Ben genelde otomobillere sıfat bulurum bu aracın sıfatı ise Sarı Şeytan oldu benim için. Aracı almak için Renault'un özel satış bölümüyle görüşmeniz gerekiyor. Sarı Şeytan Türkiye'de 3 tane satıldı. 265 Hp, 360 Nm ve 6 ileri düz vites güzel vakit geçirmenizi sağlıyor. Aracın içinde Recaro'nun ürettiği geniş yarış koltukları standart olarak geliyor. Özel üç katmanlı Sarı boyası ile İstanbul trafiğinde taksici gibi geziyorsunuz ama insanlar taksi olmadığını anladığı anda gözlerini otomobilin üstünden alamıyor. Sarı Şeytan'la haftasonu gezerken güzel anılarım olmadığı değil. Özellikle tek kapı araç kullanan bayan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Hayatıma renk kattılar. Tabii bende onlara baya bir renk kattığımı düşünüyorum. Bunu da söylemeden geçmek istemedim.
Üstünde standart olarak gelen 235/35/19 lastikler ile aracın yol tutuşu gayet iyi. Ama benim her zaman savunduğum bir düşünce; 200 Hp'nin üzerinde olan araçların ya 4 çeker yada arkadan çekişli olması. Arkadan çekişli araç olması her zaman tercihim 2.0 lt'lik Turbo motor, ile 0-100 km kalkış yaptığınız zaman aracın ön kısmında ciddi bir faaliyet başlıyor. Gereksiz şekilde yerinde sayma ve lastik aşınmasını maalesef engelleyemiyorsunuz. İç mekanda kullanılan malzeme kalitesi standart bir Megane'dan hiç bir farkı yok. İçinde oturduğunuzda aracın standart Megane'den farklı olduğunu sadece, oturduğunuz yarış koltukları ve direksiyon'un üstünde ki Sarı Dikiş ipliklerinden anlayabiliyorsunuz. Madem böyle bir otomobil ürettin ve iyi bir paraya satıyorsun, neden iç mekanına biraz daha fazla özen göstermezsin be allahın Fransız'ı. Görüş açıları ise hem sürücü hemde yolcular için iyi.
Şimdi gelelim ne kadar yakıt harcadığıma. Aracı, doğum günüm olan 22 Ocak Salı günü teslim aldım o gün 50 TL, 24 Ocak Perşembe günü 50 TL, 26 Ocak Cumartesi günü 50 TL, 27 Ocak Pazar günü 50 TL olmak üzere toplam 200 TL benzin parası harcadım. Ortalama 13.6 LT'nin altına indiremedim. Böyle bir araç kullanıyorsanız yukarıdaki hesabı yapmayacaksınız. Bakın bu da benim için bir ders oldu ve baş rolde gene Renault.
Artılar;
* Görüntüsü (Standart Megane'nin hallicesi olduğu için ilk anda küçümsenen bir görüntüye sahip ama gazlamaya başladığınızda trafikteki diğer araçlardan takdir topluyor)
* Yol Tutuşu
* Hissiyat (Direkt çalışan direksiyon, kısa oranlı şanzıman)
* Tork (Devir bandına güzel dağıtılmış)
Eksiler;
*Egzos Sesi
*İç Mekan Dizaynı
*Frenler (Bu konuda test aracı beni yanıltmış olabilir belki)
Öneri;
* Bu aracı almak için ya Renault markasına aşık olmanız gerekiyor yada cebinizde çok paranız vardır nereye harcayacağınızı bilmemiyorsunuzdur gidip böyle bir delilik yapmak istersiniz anca o zaman almak mantıklı. Türkiye'de bu araç için yüksek vergi olmasa bu araç senede 20 tane rahat satar. Ancak yüksek vergiden dolayı aracın fiyatı 130.000 TL civarlarında. Şimdi bana soruyorsunuz sen olsan alır mısın diye? Cevabım hayır almam, çünkü yukarıda savunduğun bir fikir var 200 Hp üstünde önden çekişli bir araç kullanmak istemem. Benim sınırım 200 Hp, üstünde çıkınca araçtan biraz daha hissiyat beklerim. Bu hissiyatı da ancak ve ancak arkadan itişli bir araçtan alabilirim.
Aşağıda Megane RS Throphy ile yaptığım 0-230 Km testini izleyebilirsiniz. Sabah saat 04.00 ve yoğun yağmurda yapılan bu test biraz olsun aracın hızlanması konusunda size fikir verir umarım.